T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / İNCİRLİOVA - Sandıklı Nazmi Topçuoğlu Ortaokulu

Nazmi TOPÇUOĞLU

 

 

Nazmi TOPÇUOĞLU 1888 yılında Karapınar (İncirliova) da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Aydın’da lise ve yüksek öğrenimini İstanbul’da Mülkiye (Siyasal Bilimler Fakültesi) tamamladı.İngilizce,Fransızca ve Almanca bilen TOPÇUOĞLU 5. ve 6. dönem Aydın milletvekilliği yaptı. 1938-1942 yılları arasında Ticaret Bakanlığı yaptı.

 

Nazmi TOPÇUOĞLU 1.Dünya savaşı yıllarında kapitülasyonlar ve işgalcilerden cesaretlenen Aydın ve İzmir yöresindeki azınlık tüccara karşı, Müslüman-Türk üreticiyi korumak amacıyla 1914 yılında Milli Aydın Bankasının kurulmasını, 1915 yılında Aydın incir Müstahsilleri Anonim şirketinin kurulmasına, 1916 yılında da bu kuruma tam yetkili genel müdür olmuştur. 1930 yılında bir arkadaşıyla (Türk Kooperatifçisi) adıyla dergiyi çıkarmıştır. 1933 yılında Karapınar (İncirliova) da Tariş’in doğmasına da katkıları olmuştur. İlk defa Amerika Birleşik Devletine incir ihracatını gerçekleştirmiştir.

 

Nazmi TOPÇUOĞLU ölmeden önce kendi adıyla anılan Nazmi TOPÇUOĞLU VAKFI’nı kurdu. Bu vakıf 3 kişiden oluşan bir mütevelli heyeti tarafından yürütülmektedir. Prf. Dr. İlhan POSTACIOĞLU,Talat MUŞKARA, İbrahim EKER mütevelli heyeti olarak görev yapmaktadır.1947 yılında Sandıklı Köyü İlkokulu’nu yaptıran Nazmi TOPÇUOĞLU VAKFI sosyal amaçlı hizmetlerine Sandıklı Camii ve İncirliova Hastanesini eklemiştir. Bu hastane sağlık ocağına, sonrada da Nazmi Topçuoğlu İlköğretim Okulu´na dönüştürülmüştür.

Bu vakıf her yıl atom fiziği dalında üniversite öğrenimi gören 3 öğrenciye, mezun olduktan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nde (Ülkemizde) görev yapmak şartı ile burs vermektedir.

 

Ayrıca İncirliova Belediye otoparkının yerini, tren istasyonunun doğusunda kalan yeri Atatürk Mahallesine açılan yolu kamu hizmetlerine bağışlamıştır. Nazmi TOPÇUOĞLU’nun İncirliova daki evi  Kültür bakanlığı İzmir 2 nolu kültür varlıklarını koruma kurulu tarafından tarihi eser olarak korumaya alınmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.04.2015 - Güncelleme: 15.03.2018 11:38 - Görüntülenme: 5529
  Beğen | 5  kişi beğendi